TEIJIN ARAMID & FORMULA EINDHOVEN

Een best kept secret in automotive. Zo zou je Teijin Aramid kunnen noemen. De supersterke én vederlichte kunststofvezel aramide vind je in veel auto-onderdelen, maar is zelden zichtbaar. En omdat het vaak om competitieve high tech-toepassingen gaat, beschermen fabrikanten graag hun ‘recept’. Om toch aan haar bekendheid te bouwen, participeert de dochter van de Japanse Teijin Groep in het Formule E team Envision Virgin. En nu ook in Formula Eindhoven.

Teijin Aramid is wereldleider in aramide en behaalt de helft van zijn omzet in automotive. Hendrik de Zeeuw, Senior Vice President Marketing & Sales Automotive: “We werken voor klanten in 74 landen en leveren een bijdrage aan hoogwaardige technologie, van de spacecraft naar Mars tot Formule 1 én Formule E. In vrijwel elke auto zit aramide. Banden die een snelheid van meer dan 200 km/h moeten aankunnen, bevatten de vezel. Denk ook aan koelslangen, automatische transmissie, koppelingsplaten, remblokken. En in elektrische auto’s: bescherming van de batterij.

Begin 2020 stapte Teijin Aramid in bij Envision Virgin Racing Team. De Zeeuw: “ In Mexico stonden we voor het eerst op de voorvleugel. De rijders deden het prima, dus we hebben veel Teijin vooraan gezien. En het evenement bevestigde onze insteek: De raceauto’s zijn grotendeels gelijk aan elkaar, er is beperkte ruimte om het verschil te maken. Maar het netwerk eromheen is bijzonder interessant voor ons. Het is dé manier om het gesprek aan te gaan met branchegenoten, die je in het dagelijks leven niet snel zult ontmoeten. Over de autosport en business in brede zin.”

Waarom ook support geven aan Formula Eindhoven? “Ons hoofdkantoor staat in Nederland, we geloven in het event en zoeken voortdurend partnerships in automotive. Het zou heel raar zijn als we dit initiatief níet ondersteunen. En ik weet inmiddels uit ervaring: het is écht een happening. Nederland is bovendien steeds meer race minded, dus we moeten er nu gewoon werk van maken.”

Duurzaamheid is sterk verankerd in de strategie van Teijin Aramid, zowel in de toepassingen van de vezel, als in de productie ervan. Aramide wordt gebruikt om materialen sterk, veilig én licht te maken. Hoe lager het gewicht, des te minder energie nodig is. Zeker voor elektrische auto’s is dat essentieel. De Zeeuw: “Een voordeel is ook dat je aramide goed kunt recyclen, dat doen we al 20 jaar. Sinds kort ook op chemisch niveau, zodat productie en gebruik circulair worden. Wij delen de carbon footprint van onze producten met klanten en voegen zo de daad bij het woord.”